Skip to content

Заменик Амбасадорот на Јапонија во Република Македонија г-дин Хидеаки Мачида во посета на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион

ДАТУМ

декември 18, 2018

Категории

На 17-ти декември 2018 година во просториите на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион беше организирана посета од страна на Заменик Амбасадорот на Јапонија во РМ г-дин Хидеаки Мачида. На оваа прва посета во Пелагонискиот регион заменик амбасадорот заедно со раководителот на ЦРППР г-дин Гого Видимче разговараа за тековните проекти финансирани од страна на Јапонска Амбасада во Пелагонискиот регион и нивната имплементација, конкретно за проектот: “Превенција од поплави во Пелагонискиот регион – зајакнување на регионалните капацитети”, кој беше одобрен како грант од страна на Јапонската Амбасада во РМ кон Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион во 2017 година.
Во рамките на тој проект се набави ровокопач-натоварувач кој ЦРППР им го дава на користење на општините од Пелагонискиот регион со цел чистење на канали за превенција од поплави. Овој проект беше оценет како нај иновативен проект и како прв од ваков тип во Република Македонија претставува позитивна приказна на вистински регионален проект, каде повеќе општини се директни корисници на еден грант а процесот е успешно менаџиран од страна на ЦРППР.
Во рамките на средбата се оствари теренска посета во Крушево каде во моментот е даден на користење ровокопачот, на кој заменик амбасадорот направи увид како и за што се користи доделениот грант.
Овој проект е втор одобрен грант од страна на Јапонската Амбасада кон Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион. Успешната имплементација на овие проекти претставуваат можност за продолжување и зацврстување на соработката на Јапонската Амбасада во РМ и ЦРПРР и во иднина.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy