Skip to content

Рурално претприемништво – СМАРТ РУРАЛ

ДАТУМ

февруари 6, 2018

Категории

На 31-ви јануари 2018 година во Кожани, Грција, успешно беше одржан првиот состанок за започнување на проектот “Рурално претприемништво – СМАРТ РУРАЛ”, во рамките на програмата Балкан Медитераниан 2014-2020.
На состанокот помеѓу проектните партнери беа дискутирани сите активности и стратегијата со цел успешно и ефективно имплементирање на проектот. Во рамките на состанокот со детална анализа на содржината на проектот беа идентификувани заедничките цели на проектните партнери со цел зајакнување на претприемништвото и намалување на невработеноста во руралните средини преку развивање и екплоатација на Смарт Рурал моделот, базиран на иновации и одржлив развој.
Развивањето на слободно достапна алатка на електронска банка на знаење за поддршка на претприемништвото (Водич за развивање на Смарт Рурал бизнис модел, Извештај за препораки за погодна бизнис клима, итн), развој на електронски веб портал (за услуги за вмрежување, ГИС за рурални бизнис зони, итн), како и услуги за поддршка за развивање на бизнис активности во руралните средини (кај нови и посточки бизниси), се дел од планираните проектни активности во рамките на овој проект.
Во проектот учествуваат 8 проектни партнери од 5 држави (Македонија, Грција, Бугарија, Кипар и Албанија):

  • Центар за развој на Пелагониски плански регион (Македонија)
  • Регионална агенција за развој на Западна Македонија АНКО (Грција)
  • водечки партнер на проектот
  • Универзитет Аристотел Солун – Економски оддел (Грција)
  • Бугарски економски форум ( Бугарија)
  • Агенција за локален економски развој Разлог (Бугарија)
  • Агенција за развој на областите Ларнака и Фамагуста – АНЕТЕЛ(Кипар)
  • Општина Дропул (Албанија)

Проектот официјално започна на 01.12.2017 година со времетраење од 24 месеци и со вкупен буџет на проектот од 962.884 ЕУР. Проектот е кофинансиран од Европска Унија (85%) и национални средства од земјите учеснички (15%).

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy