Skip to content

Пелагониските иксуства од ИПА фондови пример за општините од БиХ

ДАТУМ

март 2, 2017

Категории

Денес Центарот за развој на Пелагониски плански регион беше домаќин на претставници од општини од Босна и Херцеговина, со цел надградба на капацитетите на БиХ за искористување на ИПА фондови. Активноста беше договорена при посетата на Н.Е. Амбасадорката на БиХ во Македонија г-ѓа Лепа Бабиќ во Пелагонискиот регион пред 2 недели, од каде што произлезе идејата за оваа 3 дневна студиска посета.
Во рамките на оваа посета на гостите од БиХ им беа презентирани искуствата на Пелагонискиот регион во искористувањето на ИПА фондовите со посебен акцент ставен на ИПАРД програмата, каде Македонија влегува во вториот програмски период на ИПАРД 2014-2020 додека во БиХ за прв пат ќе биде отворена оваа програма.
Целта на посетата е преку позитивните и негативните примери да им се претстават мерките и можностите кои се нудат преку оваа програма, како и да ги увидат проблемите со кои можат да се соочат во делот на спроведување на програмата.
Во првиот ден од посетата Босанските претставници ја посетија општина Прилеп каде што имаа можност да се запознаат со тамошните искуствата во искористување на средства од ИПА фондовите. Делегацијата утре ќе ја посети и општина Ресен, каде покрај претставување на нивното искуство ќе имаат и организирана теренска посета на проекти реализирани со преку ИПА програма.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy