Skip to content

Реконструкција и адаптација на делови од регионален зелен пазар Битола

ДАТУМ

август 29, 2016

Категории

Центарот за развој на Пелагониски плански регион денес на 29.08.2016 година одржа прес конференција по повод успешната имплементација на проектот: “Реконструкција и адаптација на делови од регионален зелен пазар во Битола”
Проектот се реализираше во две фази:
Фаза 1 – Изградба на плато на регионален пазар во Битола и изградба на канализација на 6 павиљони во регионалниот пазар во Битола,
Фаза 2 – Изградба на 6 павиљони со вклучена електрична инсталација.
Во рамките на проектот беа реализирани следните активности: Инфраструктурни активности за изградба на плато на површина од 770м² со бетонски противклизни плочки; Набавка и монтирање на бехатон плочки на површина од 280м²; Изградба на нова канализациона мрежа.
Изградба на 6 Павиљони за продажба на овошје и зеленчук со: изработка на метална конструкција со челични профили; набавка и монтажа на кровна покривка од термоизолационен панелен лим; Изработка и монтажа на опшивки од пластифициран и челичен поцинкован лим; Изработка и монтажа на олуци и изработка и монтажа на снегобрани; Покривање на просторот помеѓу 6-те павиљони со изработка на метална подконструкција на просторот помеѓу павиљоните и покривање на просторот со лексан; Изработка на нова електрична инсталација со комплет опрема и светлосни тела.
Реализацијата на проектот овозможи создавање на современ и функционален регионален пазар согласно со современите стандарди. Покривањето на регионалниот пазар во Битола овозможи зголемена заштита на производите од атмосферски влијанија сигурност, заштита на производите и нивниот квалитет и создавање на услови за зголемена фрекфенција на посетители и економска активност во пазарот.
Проектот, придонесува за унапредување на економскиот развој во Пелагонискиот регион преку модернизација и подобрена инфраструктура во регионалниот зелен пазар во Битола, што пак додатно придонесува за зголемување на економската активност на пазарот односно поголема френкфенција и промет на стоки и услуги на регионалниот зелен пазар во Битола.
Од реализацијата на проектот директен бенефит имаат граѓаните на четири општини: Битола, Новаци, Могила и Демир Хисар, со што во Пелагонискиот регион се направи значителен позитивен исчекор кон реализација на регионални инфраструктурни проекти преку директна соработка на повеќе општини.
Носител на проектот:“Реконструкција и адаптација на делови од регионален зелен пазар во Битола”
е Центарот за развој на Пелагониски плански регион, неговата вкупна вредност изнесува 6.138. 237 МКД (со вклучено ДДВ), со кофинансирање од ЈП Пазари: 1.511. 844 МКД, а истиот е Финансиски поддржан од: Програмата за регионален развој на Министерството за локална самоуправа преку Бирото за регионален развој на РМ.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy