Skip to content

Реконструкција на градскиот плоштад во Крушево

ДАТУМ

август 4, 2016

Категории

Со реализацијата на проектот градскиот парк и плоштад во Крушево ќе добие целосно нов и современ изглед. Ќе се врати вистинското значење на плоштадот,  на  површина од 765m² ќе се изврши реконструирање и изградба на современ практичен простор за Крушевчани.

Во централниот дел од плоштадот е изградена архитектонско-урбана композиција од градска чешма, фонтана и скали со вкупен габарит од 5,00 х 8,00 метри. Градската чешма и фонтаната се изградени од армирано-бетонски темелни стопи, платна, ѕидови и плочи со МБ30. Висината на чешмата изнесува 3,4 метри.

Во долниот дел на јужната страна поставено е гранитно монолитно корито и чешма за пиење на вода. Извршено е поплочување на просторот во горниот (северниот дел со гранитни штоковани плочки 40х40х5 – 237 м² и гранитни цепени коцки 10х10х5 320м²,  како и уредување на постојното ниско и високо зеленило. Изградена е јавна парковска површина, како комбинација на пешачки патеки и плато поплочени со гранитни елементи со разновидна форма, големина и текстура и зелени површини.

Со проектот реконструирано е и јавното осветлување на целиот опфат во смисла на замена на постојните светилки и поставување на нови на места каде што е потребно. Поставена е нова атмосферска канализација на целата површина на плоштадот.

Со  реализацијата на овој проект покрај осовременување на просторот со елиминирање на создадените бариери од урбана опрема ќе се овозможи слободна флуктуација на граѓаните во сите правци на центарот на Крушево.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy