Skip to content

Потпишан нов Договор на финансирање на Бизнис Центарот во рамките на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион

ДАТУМ

мај 27, 2016

Категории

На 27-ми мај 2016 година во Скопје свечено беше потпишан новиот Договор за поддршка на Бизнис Центарот во Пелагонискиот регион, помеѓу Министерството за локална самоуправа и Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион.

Целта на договорот е поддршка на Бизнис Центарот во насока на  поттикнување на развојот на малите и средни бизниси, зголемување на конкурентноста  помеѓу општините и планските региони и привлекување на нови инвеститори преку олеснување на пристапот до институциите и до услугите во регионот.

Бизнис Центарот ќе работи на обезбедување на информации за постоечките индустриски зони во регионот, слободни локации со нивни карактеристики и поволности кои ги нудат, водич за инветиции со стратешките цели на регионот за развој на одредени сектори, информативни настани за запознавање со националните и ЕУ програмите за поддршка на приватниот сектор и економскиот развој. А во наредниот период, со подршка на Министерството за локална самоуправа  и ГИЗ,  Бизнис Центарот ќе се фокусираа на подготовка на Регионална стратегија за иновации.

На овој свечен настан присуствуваа Министерската за локална самоуправа г-ѓа Ширет Елези, Директорката на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион г-ѓа Емилиа Ѓероска, Државниот Секретар на МЛС, како и претставници на ГИЗ, УНДП  и Бизнис Центрите на планските региони.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy