Skip to content

Работилница за изработка на Регионална стратегија за иновации во Пелагонискиот регион

ДАТУМ

мај 17, 2016

Категории

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион на 17-ти мај 2016 година во Хотел Милениум во Битола организира работилница за изработка на Регионална стратегија за иновации. Овој процес  се спроведува во сите плански региони со поддршка на Министерството за локална самоуправа на РМ и Германското друштво за меѓународна соработка во рамките на проектот “Одржлив и инклузивен регионален економски развој во Македонија”.

Изработката на регионалните стратегии за иновации има за цел стимулација на иновациите, претприемништвото и подобра искористеност на иновативниот потенцијал на регионите, преку зајакнување на соработката помеѓу истражувачките центри и бизнис заедницата, притоа фокусирајќи се на развојот на МСП. Регионалните стратегии за иновации ќе се подготвуваат и имплементираат со вклучување на претставниците од јавниот сектор, приватниот сектор (стопански комори, кластери, бизнис асоцијации, компании итн.) истражувачки и образовни институции, како и граѓанскиот сектор.

Пристапот кој се применува во изработката на Регионалните стратегии за иновации е smart specialization, кој е главен елемент во иновативните полиси на ЕУ, и претставува насочување на иновациите кон карактеристичните и развиени индустрии во регионот за кој што има развиени човечки капацитети.

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy