Skip to content

Започна имплементацијата на проектот: Изградба и реконструкција на Плоштад со шеталиште и зелена површина во Ресен

ДАТУМ

март 31, 2016

Категории

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион денес на 31.03.2016 година одржа прес конференција  по повод започнувањето на реализацијата на проектот;  Изградба и реконструкција на Плоштад со шеталиште и зелена површина во Ресен м.в. Починалиште.Со реализацијата на проектот локалитетот ќе добие целосно нов изглед.

Поконкретно, следните активности ќе бидат реализирани: Ќе се изврши изградба на ракометно игралиште на 800 м²; Изградба на кошаркарско игралиште на површина од 312 м²; Осветлување на ракометното и кошаркарското игралиште, поставување на огради во висина од 4м на двете игралишта; Изградба на тротоар;

Изградба на детско игралиште со заштитна ограда и комплетна урбана опрема (клупи, клацкалица, нишалки, тобоган, корпи за отпадоци,); Изградба на 2 современи видиковци опремени со клупи и маси; Изградба на скали; Реконструкција на амфитеатар; Целосно уредување на пешачка патека во должина од 710 м² со изградба на патека од бехатон со зазеленување по должината на патеката, поставување на урбана опрема- парковски клупи, огласни табли за реклами, корпи за отпадоци; Поставување на парковски чешми; Целосно осветлување на локалитетот со поставување на 22 канделабри; Комплетно реновирање со нова дограма на 2 тоалети; Изградба на паркинг на површина од 667м².

Со изградбата и уредувањето на овој локалитет се овозможува повеќенаменска програма за спорт, забава, рекреација и истиот е погоден за сите возрасни групи на граѓани. Непосредната близина до градот дава можност и учениците да го користат локалитетот за спорт, рекреација, забава, претстави и други активности од социјален карактер. Со проектот се придонесува кон подобрување на условите за социјалниот живот на граѓаните од општина Ресен.

Проектот е еден од 10-те проекти кои Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион ги реализира во рамките на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2015 година, во рамките на мерката 322 и неговата вкупна вредност изнесува 5.277.803,76 мкд со ддв.

 

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy