Skip to content

Промена на надворешна столарија на СОУ Крсте Петков Мисирков во Демир Хисар

ДАТУМ

јули 6, 2015

Категории

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион денес ја отпочна реализацијата на проектот: Зголемена енергетска ефикасност на објект СОУ Крсте Петков Мисирков, Демир Хисар преку промена на постојна надворешна столарија. Основниот проблем со кој се соочуваше ова средно општинско училиште е дотраената и нефункционална надворешна столарија.

Со  дотраената надворешна столарија, исто така како голем проблем се јавуваа и големите трошоци за греење кои ги прави ова средно училиште.Со промената на надворешната столарија, освен обезбедувањето на топлинска изолација и сигурност, ќе се надмине и проблемот во однос на звучната заштита, навлегување на дождовна вода, отпорност при временски промени и температурни разлики.Топлотно изолационите способности се од огромно значење за енергетската ефикасност на објектите, поради проблемот со топлинските мостови низ кои има поголем проток на топлинска енергија. Со направените заштеди во поглед на потрошувачката на топлинска енергија, понатаму ќе може да се инвестира во други градежни зафати со кои ќе се подобрат условите за учење на идните генерации. Зголемената енергетска ефикасност ќе значи помала емисија на штетни материи во воздухот и заштита на животната средина.  Во оваа прва фаза ќе бидат променети вкупно 105 прозорци и врати од ПВЦ и алуминиумски профил. Ново поставената столарија е пет коморна со термопан стакло 4+16+4 исполнето со аргон 90%  или познато како стакло за 4 сезони. Вкупна вредност на овој проект е 1.607.192,00 денари. Средствата за реализирање на овој проект се обезбедни од програмата за рамномерен регионален развој за 2015 година од Министерството за локална самоуправа и Бирото за регионален развој.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy