Skip to content

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион на втората Европска конференција за територијална соработка

ДАТУМ

јуни 23, 2015

Категории

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион присуствуваше на втората Европска конференција за територијална соработка, со која се најави почетокот на програмскиот период 2014-2020 година. Темата на конференцијата беше “ Предизвикот на синергиите” на програмите за прекугранична соработка.

Конференцијата се одржа на 22 и 23 јуни во Солун, Р. Грција и нејзината цел беше презентација на прекуграничната програма Грција – Р. Македонија односно презентација на прекуграничните програми за територијална соработка помеѓу Грција –Албанија, Грција – Италија, Грција – Кипар и новата програма Балкан-Медитеран.Претсавниците на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, освен на презентацијата на Програмата за прекугранична соработка Грција – Македонија, присуствуваа и на презентацијата на Програмата Балкан –Медитеран.Во рамките на оваа конференција одржан беше и саем на проекти, на кој беа претставени развојните проекти имплементирани во рамките на Програмите за прекугранична соработка во периодот од 2007-2013 година.Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион успешно имплементираше два прекугранични проекти во рамките на Програмата за прекугранична соработка Р. Грција – Р. Македонија 2007-2013,  и тоа “Иновативни едукативни програми за зајакнување на природните ресурси во прекуграничниот регион Пелагонија/ Лерин – ЗОО Иноватива” и План за развој на прекугранична заедничка заштита од пожар-FIRESHIELD” со вкупна вредност од 967.272 евра.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy