Skip to content

Воспоставена Интегрирана мрежа за регионален развој во Пелагонискиот регион

ДАТУМ

мај 7, 2015

Категории

На 07.05.2015 година во Битола, во организација на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион беше одржан Првиот работен состанок на Интегрираната мрежа за регионален развој во Пелагонискиот регион.

Интегрираната мрежа за регионален развој во Пелагонискиот регион претставува облик на меѓуопштинска соработка која ќе обезбедува поддршка на општините, бизнис заедницата, невладиниот сектор, јавниот сектор и сите останати засегнати страни од Пелагонискиот регион во областа на регионалниот развој а со акцент на економскиот развој.
Членки на Интегрираната мрежа за регионален развој се 9-те општини од Пелагонискиот регион, Регионалните Стопански Комори од Битола и Прилеп, Занаетчиските комори од Битола и Прилеп, Локалните Акциони Групи на општините Могила, Ресен и Кривогаштани, Универизтетот Св. Климент и Охридски, Фондацијата ПЕЛАГОНИЈА-ПРЕДА, Федерацијата на Фармери-подружница Прилеп и Здружението за одржлив урбан развој Архитектура и Амбиент.
На работниот состанок, во присуство на претставници на УНДП, Министерството за локална самоуправа и членките на мрежата, за Претседател на на Интегрираната мрежа за регионален развој беше избрана г-ѓата Емилиа Ѓероска, Раководител на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион. Исто така, на работниот состанок беше усвоен и  Деловникот за работа на ИМРР, како и беше презентирана Методологијата за изработка на Програмата за работа на Интегрираната мрежа за регионален развој за 2015-2017 година.
Проектот “Интегрирана мрежа за регионален развој во Пелагонискиот регион” Центарот за развој на Пелагонискиот регион го реализира во соработка со 9-те општини во Пелагонискиот регион, а финансиски и технички е поддржан од страна на Министерството за локална самоуправа  и Програмата за развој на обединетите нации (УНДП).

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy