Skip to content

Потпишан договор за реализација на нови проекти за регионален развој во 2015 година

ДАТУМ

мај 4, 2015

Категории

На 04.05.2015 Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион и Бирото за регионален развој на РМ потпишаa договор за имплементација на два нови проекти во Пелагонискиот регион во вкупна вредност од 8.490.471 МКД. Проектите ќе бидат финансирани во рамките на Програмата за рамномерен регионален развој на РМ во 2015 година а ќе бидат имплементирани од страна на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион.

Првиот проект кој ќе се реализира е проектот “Зголемена енергетска ефикасност на објект СОУ Крсте Петков Мисирков во Демир Хисар преку промена на постојна надворешна столарија”. Зголемувањето на енергетската ефикасност на СОУ Крсте Петков Мисирков во Демир Хисар ќе значи подобрување на условите за учење и изведување на настава на жители на најмалку 3 пелагониски општини. Зголемувањето на енергетската ефикасност на овој образовен објект ќе ги намали емисиите на штетни материи во воздухот од што бенефит ќе има целиот Пелагониски регион.

Вториот проект е “Регулирање на коритото на Црна Река и нејзините притоки по течението на општините Демир Хисар, Битола, Новаци и Могила”. Со проектните активности ќе биде регулирано коритото на Река Црна и нејзините притоки на неколку критични точки во руралните средини на Пелагонија. Со регулацијата на речното корито на Црна Река се придонесува кон заштита на животната срединa во целиот регион но и кон намалување на можностите за појава на идни поплави и излевања на оваа река на територијата на Пелагонија. Црна река е регионален воден ресурс кој извира на територијата на општина Демир Хисар, продолжува со течение во општините Битола, Кривогаштани, Прилеп, Могила и Новаци за преку општините во Вардарскиот регион (Градско, Кавадарци и Росоман) се влее во Вардар односно Егејско море.

Двата проекти ќе придонесат кон реализација на стратешките цели предвидени во Стратегијата за рамномерен регионален развој на РМ односно во Програмата за развој на Пелагонискиот регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy