Skip to content

Работен состанок во Битола во рамките на проектот: Одржлив туризам за поддршка на регионалниот развој во структурно слаби региони

ДАТУМ

април 28, 2015

Категории

На 28.04.2015 година во Битола се одржа работен состанок во рамките на проектот: Одржлив туризам за поддршка на регионалниот развој во структурно слаби региони во имплементацја на ГИЗ РЕД Македонија со регионално партнерство на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион.

Целта на состанокот беше формирање на нефомална работна група чиј заеднички интерес ќе биде развојот на активниот туризам во Пелагонија и развој на еден готов туристички производ кој ќе може да се вклучи во регионалниот бренд Врвовите на Балканот. На состанокот присутни беа релевантни чинители од јавниот, невладиниот и бизнис секторот од Пелагонискиот регион.

Општа цел на овој проект  е зајакнување на  структурно слабите погранични региони во западниот дел на Македонија, земајќи го предвид одржувањето на биодиверзитетот, принципите на одржлив туризам и културните особености, додека конкретната цел на проектот Одржлив туризам за поддршка на регионалниот развој во структурно слаби региони е креирање на погранична планинарска патека по примерот на веќе постојни Европски планинарски патеки.

Таргет региони на овој проект се Полошкиот, Југозападниот регион и Пелагонискиот плански регион. Активности кои ќе се реализираат со проектот се:

Креирање на погранична мрежа за развој на одржлив туризам;

Креирање на погранична планинарска патека која ќе биде опфатена во промотивен материјал (карта);

Подобрување на стандардите на туристичките услуги и туристичката инфрастуктура поврзана со планински туризам;

Промоција/маркетинг на новиот производ.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy