Skip to content

Посета на Француска Делегација на Пелагонискиот регион во рамките на Децентрализираната соработка помеѓу регион Долна Нормандија (Франција) и Р. Македонија

ДАТУМ

септември 16, 2014

Категории

Во рамките на Децентрализираната соработка помеѓу регионот Долна Нормандија (Франција) и Р. Македонија  и  проектот “Културата во улога на територијален развој и социјална кохезија’’  од 16 -18 септември 2014 се реализира  тридневна официјална посета на претставници на областа на заливот Мон Сен Мишел на Пелагонија

Соработката помеѓу овие две територии треба да креира можности за проширување на контактите со цел остварување на идна директна соработка на политичко ниво помеѓу општини од двете територии на теми од заеднички интерес.
Во рамките на оваа посета, организирана од Центарот за Развој на Пелагонискиот Плански Регион се реализираа средби со  Градоначалници на општини од  Пелагонискиот регион и претставници на институции од областа на културата во Пелагонија.
Целта на посетата беше да се дискутираат полињата на интерес за двете територии и да се дефинираат можните области во рамки на кои од 2015г. ќе се развијат конкретни активности на соработка помеѓу  териториите Долна Нормандија и Пелагонија. Оваа посета ќе се искористи и за подготовка на меморандум на соработка помеѓу Мешаниот синдикат од областа на заливот Мон Сен Мишел и Центарот за развој на Пелагонскиот плански регион
Во придружба на француската делегација беа и претставници на Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата Локомотива од Скопје кој во во институционалната рамка од Програмата за децентрализирана соработка  е вклучена како координатор на соработката помеѓу Пелагонискиот регион, претставен преку ЦРППР и облата на заливот Мон Сен Мишел, претставен преку Мешаниот синдикат од областа на заливот Мон Сен Мишел. Делегацијата од Долна Нормандија ја сочинуваа:
– Сандрин Пуле (Sandrine Poulet) – одговорна за туризам, култура и комуникација во мешаниот синдикат на областа на Заливот Мон Сен Мишел,  кој е ставен на располагање на Мрежата за туризам во областа на Заливот Мон Сен Мишел
– Каролин Перие (Caroline Périer) – одговорна за туризам и соработката помеѓу областа на заливот и Р.Македонија
– Катрин Брунод Рин (Catherine Bruneaud-Rhyn) – градоначалник на општината – месна заедница Жене, заменик-претседател на заедницата на заедници Авранш – Мон Сен Мишел. одговорна за туризам, заменик претседател на мешаниот синдикат на областа на заливот Мон Сен Мишел.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy