Skip to content

ЛАГ-ОВИТЕ ОД ПЕЛАГОНИСКИ РЕГИОН ВО СТУДИСКА ПОСЕТА ВО ХРВАТСКА

ДАТУМ

јули 7, 2014

Категории

Во рамките на ПеЛАГонија ЛЕАДЕР проектот како дел од компонента 3 за Поддршка на соработката помеѓу Лаг-овите на регионално, национално и меѓународно ниво од 03 – 07 јули 2014 година беше реализирано студиското патување во Хрватска за Локалните Акциони Групи од Пелагонија.

Претставници од трите ЛАГ-ови од Пелагонискиот регион ЛАГ ПЕЛАГОНИЈА, ЛАГ АГРО ЛИДЕР И ЛАГ ПРЕСПА присуствуваа на Летниот Фестивал на ЛАГ-ови во Биоград на мору – Хрватска, каде имаа можност да се запознаат со претставници од повеќе од 50 Лагови од Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Словенија, Чешка, Литванија и други. Членовите од ЛАГ-овите имаа ретка можност да разменат позитивни искуства,  да споделат голем број на добри практики и идеи за имплементирање на заеднички проекти.Фестивалот официјално беше отворен на 04 јули со богата музичка програма, а членовите од ЛАГ-овите имаа можност да ги претставуват своите локални и брендирани производи. Посетителите на одделни штандовите добиваа промотивни материјали, а кај дел од нив можеа да вкусат и традиционална храна и пијалоци.Како дел од програмата на Летниот Фестивал на ЛАГ-ови беше презентацијата на “ИПАРД мерката 202” која е нова мерка за користење на средства за ЛАГ-овите и прв пат е отворена за аплицирање во март оваа година во Хрватска. Исто така за претставниците на ЛАГ-овите беше организирано пловење со брод по Пашмански канал, каде имаа можност да се запознат со локалното население и да слушнат за богатата историја на тие места. На крајот на денот членовите на ЛАГ-овите од Пелагонија присуствуваа на презентација на ЛАГ ЛАУРА од Биоград , каде нивните членови им ги доловија почетоците на нивната работа, структурата на ЛАГ-от, реализираните проекти, идните планови итн.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy