Skip to content

Отпочнување на втора сезона од иницијативата “Да одгледуваме повеќе пченка”

ДАТУМ

јули 2, 2014

Категории

На 2-ри јули 2014 година со почеток во 10:30 часот во близина на селото Мало Коњари свечено беше отворен вториот циклус од иницијативата “Да одгледуваме повеќе пченка”, имплементиран од страна на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион со поддршка од Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси. На овој настан присуствуваше висок претставник од Амбасадата на САД во РМ, г-динот Рајан Стонер – Директор на секторите за економија и политика во амбасадата на САД, претставници од УСАИД

На овој настан присуствуваше висок претставник од Амбасадата на САД во РМ, г-динот Рајан Стонер – Директор на секторите за економија и политика во амбасадата на САД, претставници од УСАИД Проектот за екпанзија на мали бизниси, градоначалниците на општините Долнени и Кривогаштани, од Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, Агенција за поттикнување на развојот на земјоделството и земјоделци од регионот.За оваа пригода се организираа посети на парцела на која е поставен систем за наводнување капка по капка за пченка во близина на селото Мало Коњари, и на претставниците на Амбасадата на САД им беше претставена иницијативата “Да одгледуваме повеќе пченка”, каде преку поставување на системи капка по капка на пченка значително се зголемуваат приносите и со тоа и приходите на земјоделците. Оваа иницијатива започна минатата година и досега преку проектот се поставени преку 60 пилот плацеви на еден хектар пченка со ваков систем за наводнување со што се започнува еден нов пристап во наводнувањето на пченка во Пелагонискиот регион. Врз база на резултатите од минатата година и успешноста на проектот, каде на одредени парцели двојно се зголемија приносите, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за прв пат објави мерка за набавка на системи капка по капка за пченка, на која дел земјоделците од Пелагонискиот регион веќе аплицираа за ваква опрема за повеќе од 50 хектари.
Во продолжение на настанот Делегацијата од УСАИД посети и парцела со пиперки во близина на селото за која беа донирани пластеници во склоп на ЛЕАДЕР проектот, чија имплементација исто така е поддржана од УСАИД. Преку поставување на пластеници на пиперка земјоделците имаат можност да го заштитат своето производство од наворешните влијанија, да ја контролираат влажноста, со што се подобрува квалитетот и се зголемува квантитетот на производството на пиперката.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy