Skip to content

Регионална презентација во Корча, Р. Албанија

ДАТУМ

јуни 6, 2014

Категории

На 24.05.2011 во хотел Гранд во Корча, соседна Република Албанија, се одржа регионална презентација на можностите за инвестирање во регионот Пелагонија. На презентацијата беа присутни бизнис компании од регионот на Корча и поблиската околина. Презентер на настанот беше г. Лазар Неданоски од Македонски Центар за Меѓународна Соработка. На отоворањето на презентацијата гостите ги поздрави г-ѓа Вилма Петро вработена во општинската администрација на Корча, и г. Рубин Николоски од Центарот за развој на Пелагониски плански регион.

Во првиот дел на презентацијата беа претставени индустриските зони присутни во регионот, а во вториот дел претставени останатите инвестициски потенцијали со кои располагаат деветте општини  во Пелагонија. Детално беа претставени објектите кои се во сопственост на локалните самоуправи, а кои стојат на располагање на потенцијалните инвеститори. Исто така, беа претствени и туристичките населби кои се планираат во дел од општините во регионот (Битола, Ресен, Крушево, Прилеп). Во текот на презентацијата се разви богата дискусија  помеѓу присутните на настанот. Бизнисмените од Албанија беа најмногу заинтересирани за законската регулатива за инвесирање во хидроенергетски потенцијали, даночните олеснувања за странските инвестори, и генералната политиката на субвенционирање која Република Македонија ја спроведува. На крајот на настанот беа дискутирани развојни идеи кои би можеле да се реализираат со партнери од Р. Македонија.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy