Skip to content

Прес конференција за реконструкција на зоолошката градина во Битола

ДАТУМ

јуни 5, 2014

Категории

На 5 јуни 2014 година (четврток), во Зоолошката Градина во Битола беше одржана прес конференција за реконструкција на Зоолошката Градина во Битола. Реконструкцијата на Зоолошката Градина Битола е финансирана во рамките на проектот “Иновативни едукативни програми за зајакнување на природните ресурси во прекуграничниот регион Пелагонија/Лерин – Зоо Иноватива “

, кој се реализира во рамките на ИПА -Програмата на Европска Унија за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Грција. На Прес конференцијата беа присутни и се обратија: заменик министерот за локална самоуправа на Р. Македонија, г-дин Ѓоргија Сајкоски, градоначалникот на општина Битола, д-р Владимир Талески, грчката конзулка, г-а Елени Порихи, заменик градоначалникот на општина Лерин, г-дин Арис Аристоду, Раководителката на ЦРППР, г-а Емилиа Ѓероска и Директоркот на Зоолошката Градина во Битола, г-дин Коста Нешковски. Во рамките на овој проект, предвидена е инвестиција од околу 400.000, 00 евра со кои ќе се реконструираат 6 живеалишта во ЗОО Битола, и тоа: лисица и ракун, мајумуни, мечка, рис и тигар, лав и фарма за домашни животни, како и 2 комплементари објекти: Порта и Билетара.  Живеалиштата ќе бидат израдени согласно со стандардите и препораките на Европската Асоцијација на Зоолошки и Аквариуми- ЕАЗА, во која Зоолошката Градина има статус на кандидат за членство.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy