Skip to content

Реализирана првата обука од портфолиото на услуги на ЦРППР

ДАТУМ

април 27, 2014

Категории

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион започна со реализација на своето портфолио на услуги. На 24/25 април 2014, ЦРППР спроведе обука за управување со проектен циклус наменета за вработените во Дирекцијата на Агенцијата за поттикнување на развој на земјоделството во РМ (АПРЗ).

Во рамките на дводневната обука, вработените на АПРЗ имаа можност преку партиципативен пристап да стекнат знаења на сите теми и аспекти поврзани со управувањето со проектен циклус (УПЦ) како што се:
–    Основи и практична примена на УПЦ
–    Донаторски процедури
–    Фази во УПЦ
–    SWOT анализа
–    Дрво на проблеми/дрво на цели
–    Матрица на логичка рамка
–    Подготовка на буџет
–    Мониторинг и евалуација на проекти

По завршувањето на обуката се зајакнаа капацитетите на АПРЗ за управуање, планирање и донесување на одлуки и се придонесе кон зголемување на капацитетот на оваа институција за апсорпција на донаторски средства.

Крајната цел на соработката помеѓу ЦРПП и АПРЗ е придонес кон поразвиено земјделство во Пелагонија како начин за забрзување на економскиот и севкупниот развој на регионот.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy