Skip to content

Регистрирана првата ЛОКАЛНА АКЦИОНА ГРУПА во Пелагонија – ЛАГ ПРЕСПА

ДАТУМ

април 6, 2014

Категории

Во рамките на проектот “Воведување и спроведување на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Пелагонискиот регион”, финансиски поддржан од Усаид проект за експанзија на мали бизниси, официјално беше регистрирана првата ЛОКАЛНА АКЦИОНА ГРУПА: Здружение за рурален развој ЛОКАЛНА АКЦИОНА ГРУПА ПРЕСПА Ресен, составено од членови од јавен, приватен, и граѓански сектор од Преспанскио микро регион.

Здружение за рурален развој ЛОКАЛНА АКЦИОНА ГРУПА ПРЕСПА Ресен е формирано по принципите и карактеристиките на ЕУ ЛЕАДЕР Пристапот, според Правилникот за поблиски услови за запишување во евиденција на локална акциона група, постапка за упис, потребна документација и начинот на водење на евиденција; и според Правилникот за содржина и методологија за подготовка на стратегии за локален развој на руралните средини и начинот за нивно одобрување, издадени од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство во март 2013 година. Во наредниот период ќе се пристапи и кон регистрација на уште два ЛАГ-ови во Пелагонискиот регион за кои ќе се изработи стратегија за локален развој на руралните средини на кои делуваат. Со тоа, ЛАГ-овите ќе бидат подготвени да користат средства за имплементирање на проекти од различни домашни и меѓународни фондови.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy