Skip to content

Успешно спроведен Караванот за промоција на систем капка по капка на пченка во Пелагонискиот регион

ДАТУМ

февруари 22, 2014

Категории

Од 17-ти до 26-ти февруари 2014 година Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион во соработка со УСАИД Проектот за експанзија на мали бизниси, спроведуван од Карана Корпорација, организира Караван за промоција на систем капка по капка на пченка во руралните средини на Пелагонискиот регион. Како партнери во организацијата на промотивниот караван беа Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството, Федерацијата на фармери на РМ и ЈП Стрежево Битола.

Караванот започна во Општина Могила каде се одржа и неговото официјално отворање, продолжи во Општините Битола, Прилеп и Новаци и заврши во основното училиште во село Кравари. Целта беше да се посетат што повеќе рурални средини во Пелагонискиот регион и да се информираат земјоделците за придобивките од поставување на систем капка по капка на пченка, од страна на зголемување на приносите, намалување на времето за наводнување, подобрување на квалитетот и рационално искористување на водата. На овие средби присуствуваа и земјоделци кај кои преку проектот минатата година беше поставен систем капка по капка на еден хектар пченка, со што тие имаа можност да ги пренесат позитивните искуства до другите присутни.
Иницијативата за одгледување повеќе пченка ќе продолжи со финансиска поддршка од УСАИД Проектот за екпанзија на мали бизниси, каде и оваа година ќе се постават системи капка по капка на пченка кај дел од земјоделците во Пелагонискиот регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy