Skip to content

Семинар за Управување на Локални Акциони Групи

ДАТУМ

мај 24, 2013

Категории

Од 19 – 26 Мај претставници од Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион учествуваа на семинар за : “Менаџмент на Локални Акциони Групи – Холистички пристап во Регионалниот Рурален развој”, кој се одржа во Илок, во Хрватска. На семинарот учестуваа и претставници од јавни институции и ЛАГ менаџери од Србија, Хрватска, БиХ и Македонија.

Се разговараше за првичните чекори на Локалните Акциони Групи, идни активности, начини на финасирање, размена на позитивни искуства и подготовка на стратегии за ЛАГ. Целта на семинарот беше учесниците да добијат информации за различните аспекти на изработка на регионални стратегии, да стекнат познавања за организација и финансирање на управувањето на ЛАГ, да се развијат соодветни решенија за поддршка и одржливост на развојниот процес во регионот со спроведување на регионални проекти преку ЛАГ и да се подобри можноста за понатамошно вмрежување помеѓу Локални Акциони Групи од земјите од Југоисточна Европа.

Преку теренски посети беа прикажани можностите за подобрување на условите во руралните средини и различните видови на проекти кои можат да се имплементираат преку ЛЕАДЕР мерката. Семинарот беше организиран во рамките на ГИЗ програмата за регионален развој, поддржана со екпертиза од ЛАГ менаџери на најуспешните ЛАГ-ови во Германија.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy