Skip to content

Одржан тренинг во Битола во рамките на проектот FIRESHIELD

ДАТУМ

мај 17, 2013

Категории

Во рамки на проектот “План за развој на прекугранична заедничка заштита од пожар- FIRESHIELD” финансиран во рамките на програма за прекугранична соработка за Р.Грција –  Р.Македонија 2007- 2013, беше одржан тренингот за користење на сателитскиот софтвер за следење на пожари. Tренингот се одржа во просториите на Територијалната противпожарна единица во Битола, на кој беа присутни претставниците на територијалните противпожарни единици во Пелагонискиот регион.

Овој софтвер ќе овозможи сателитско следење на пожарите во двата прекугранични региони, како и брза детекција на пожарите со детали за насока и податоци за како вид на пожар станува збор.  Покрај локацијата снимkaта што ја обезбедува софтверот дава и податоци за вегетацијата на теренот, брзината на ветрот, типот на пожарот со што стратегијата на делување може однапред да биде испланирана.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy