Skip to content

Средба на Министерот за локална самоуправа со Центрите за регионален развој во Битола

ДАТУМ

април 9, 2013

Категории

Министерот за локална самоуправа Тахир Хани денеска во  Битола оствари средба со раководителите на осумте Центри за регионален развој кои дејствуваат во исто толку плански региони во Република Македонија.  Координативниот состанок со раководителите на Центрите за регионален развој, потенцира минситерот Хани, е во функција на Националната стратегија за рурален туризам во Република Македонија.

Поддржуваме зајакнување на улогата на регионалните центри во Република Македонија бидејќи претставуваат добар механизам за рамномерен регионален развој. Главното внимание го посветивме на Националната стратегија за рурален туризам и очекуваме Центрите да одиграат клучна улога во реализацијата на сите проекти предвидени со оваа стратегија, истакна министерот за локална самоуправа Тахир Хани. На денешната средба во Битола чиј домаќин беше Центарот за развој на пелагонискиот плански регион, раководителите на осумте центри за регионален развој со заедничка оценка дека кога заеднички дејствуваат поефикасно ги остваруваат своите цели.  Нашите капацитет се големи и развиени и може да одговорат на тоа што го бара донаторската заедница, како и Владата преку своите министерства. Сите наши активности се во функција на исполнување на мисијата, односно намалување на диспаритетот во регионите во Република Македонија, како и намалување на диспаритетите внатре во секој регион меѓу  општините, истакна Емилиа Ѓероска, директорка на Центарот за развој на пелагонискиот плански регион со седиште во Битола

**Веста е превземена од Македонската информативна агенција (МИА)

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy