Skip to content

Успешно организирани посета на експертска делегација од регионот Долна Нормандија во Пелагонија

ДАТУМ

октомври 5, 2012

Категории

Во рамките на децентрализираната соработка помеѓу Република Македонија и регионот Долна Нормандија од Франција и проектот Регионални Денови на културата во Пелагонија – финансиски поддржан од Министерство за култура на Република Македонија, во периодот од 04.10.2012 (четврток) до 05.10.2012 (петок), успешно се реализира посета на делегација на експерти од областа на културата и културните политики од регионот Долна Нормандија во регионот Пелагонија.

За време на посетата гостите од Франција остварија повеќе билатерални средби со носителите на културните политики во Пелагонискиот регион и со креаторите на автентичниот културен Пелагониски производ.

Конкретно, француската делегација се сретна со:
г-дин Славко Велевски – Градоначалник на општина Могила,
Оливер Ристевски – Организатор на манифестација “Петровденски Денови”  – с. Долно Српци,
Дејан Петровски –  организатор на “Пејачи аматери” с.Долно Српци,
Јосиф Блажевски – Водач на женска вокална група “Водичарки” – с. Беранци,
г-ѓа Лилјана Христова, Директорка на Завод и Музеј – Битола
г-ѓа Емилиа Ѓероска, Раководител на Центар за развој на Пелагониски плански регион,
г-дин Борче Димитровски, Директор на Центар култура Битола,
Претставници на Младински Културен Центар – Битола.

Се очекува дека по успешното иницијално институционално запознавање на претставниците од двата региони, соработката во културата ќе се интензивира  а со тоа развојот на овој сектор ќе добие позабрзана динамика.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy