Skip to content

Панел дискусија на тема: Економското влијание на заштитата на архитектонското наследство

ДАТУМ

септември 19, 2012

Категории

На 19.09.2012 година, Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион учествуваше на трибина на тема ”Економскиот ефект од заштитата на градителското наследство” ко-организирана помеѓу БАС Институтот за менаџмент од Битола, Асоцијацијата на Архитекти на Македонија и НУ Завод и Музеј Битола.

Пред присутните на трибината се обратија г-ѓа Лидија Стефановска професорка на БАС Институтот за менаџмент, г-ѓа Анастасија Трајковска претставник на Асоцијација на Архитекти на Македонија, г-ѓа Лилјана Христова Директорка на НУ Завод и Музеј Битола, г-ѓа Емилиа Ѓероска Раководител на ЦРППР и Рубин Николоски (ЦРППР).Темите на кои се говореше на трибината беа поврзани со градителското наследство како недоволно искористен потенцијал во економскиот развој на една територија (општина, регион, држава) и врските кои треба да се воспостават помеѓу релевантните чинители за успешно функционирање на процесот на негова заштита притоа продуцирајќи економски бенефити. Презентацијата на ЦРППР беше насловена “Градителското наследство како можност за забрзан развој на Пелагонискиот регион” и во неа беа опфатени потенцијалите на Пелагонискиот регион во делот на културното богатство, можноста за негова промоција и дел од достапните инструменти за финансирање на развојни интервенции во оваа област.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy