Skip to content

Одржан иницијален состанок за мрежата за културен развој во Пелагонискиот регион

ДАТУМ

јули 13, 2012

Категории

На 13.07.2012 година, во Битола се одржа иницијален состанок за формирање на мрежа за културен развој на Пелагонискиот регион. Формирањето на мрежата се наметна како реална потреба која беше детектирана за време на активностите во секторот култура, кои се имплементираа во текот на 2011 и 2012 година, а меѓудругото опфатија: Процес на мапирање на сите културни поенцијали во Пелагонискиот регион, Работилница за стратешко планирање на носителите на јавните културни политики и обука за раководење со проектен циклус.

Во мрежата која е неформално тело и има, пред се, советодавен карактер, учествуаат деветте пелагониски општини  (преку секторите за култура), претставници на невладиниот сектор и независни уметници од Пелагонија.За време на иницијалниот состанок беа дефинирани целите на мрежата, правилата за донесување на одлуки, формирањето на координативното тело на мрежата за културен развој и начините на комуникација помеѓу членовите на самата мрежа.

Исто така, за време на иницијалниот состанок беше разговарано за потребите од јакнење на капацитетите на професионалците од секторот култура, можноста и потребата од воведување на Регионален Совет за култура и Регионални денови на културата во Пелагонискиот регион.Формирањето на мрежата е активност во рамките на децентрализираната соработка помеѓу регионот Долна Нормандија и Република Македонија – оска Културни политки.Лидери на ова оска се Локомотива – Центар за нови инцијативи во уметноста и културата (Македонија) и Регионалниот центар за култура, етнологија и техника – Кресет (Долна Нормандија).    Активностите на оската во Македонија се спроведуваат во партнерство со Центарот за регионален развој на Пелагонискиот плански регион.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy