Skip to content

Учество на пленарниот есенски состанок на Собранието на Европски региони (АЕР), односно неговиот Комитет 1

ДАТУМ

септември 15, 2011

Категории

Претставник на Центарот за развој на Пелагонискиот регион учествуваше на пленарниот есенски состанок на Собранието на Европски региони (АЕР), односно неговиот Комитет 1. Состанокот се одржа во градот Бања Лука, Република Српска, Босна и Херцеговина во периодот  15-16.09.2011 година. На овој состанок учествуваа повеќе од 70 претставници кои претставуваа исто толку европски региони.

На состанокот се разговараше за активностите кои Комитетот 1, односно неговите работни групи ги имаат преземено во изминатитот период и кои актовности (проекти) е планирано да се превземат во иднина.Пелагонискиот регион учествуваше во работата на работната група за енергетска ефикасност и работната група за претприемништво, формирани во рамките на Комитетот 1. На пленарната седница беа разгледани активностите на останатите работни групи односно групата  за регионални аеродроми и групата за рурален развој.Во текот на пленарната седница беа договорени и идните насоки на дејствување на целиот Комитет 1.На маргините на состанокот беше организиран Граѓански форум на кој присуствуваа гости-студенти од Република Српска кои имаа можност да дискутираат со претставниците  од европските региони за европските перспективи на Босна и Херцеговина  како и за предизвиците и проблемите кои сотојат на патот кон исполнување на европската визија на Федерацијата.Вториот ден беше резервиран за полудневна тематска конференција насловена ”Идно ЕУ финансирање – подгтотвеност на регионите за финансиски инженеринг”. На тематската конференција покрај претставниците на европските региони, присутни беа и високи претставници на Владата на Република Српска.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy