Skip to content

Одржaна седмата обука на тема „ Донаторски процедури“

ДАТУМ

април 27, 2011

Категории

Во рамките на проектот „Институционална надградба за координација и поддршка на бизнис активностите во Пелагонискиот плански регион“, на 27 и 28  април 2011 година,  во Битола се одржa седмата обука на тема „ Донаторски процедури“.
Обуката беше наменета за преставниците на одделенијата за локален економски развој, правните сектори на општините  и вработените кои учествуваат во подготовката и имплементацијата на проeкти финансирани од претпристапните фондови на Европската унија и други билатерални донатори.

Експертите предавачи на оваа обука, г. Фатмир Битиќи и г-ѓа Даниела Стојанова, беа ангажирани во соработка со Македонски
Центар за Меѓународна соработка од Скопје. На првиот ден од обуката беа елаборирани Правилата за подготовка на буџет, форматот и пријавата за предлог проектите и Упатството за подготовка на повик. На вториот ден од обуката беа разгледувани и објаснувани правилата за поддоговори за услуги, поддоговорите за стоки и поддоговорите за работи.Во текот на вториот ден беше елабориран и целиот ПРАГ документ кој што е од особено значење при имплемемтирањето на проекти финансирани од Европската унија. Резултатите од оваа обука се зајакнати капацитети на Општините во регионот по однос на административните процедури при подготовка и имплементација на развојни проекти.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy