Skip to content

Шесттата по ред обука од проектот „Градиме партнерства“ на тема “Развивање на предлог проекти за финансирање од претпристапните фондови на ЕУ и програмите на заедницата”

ДАТУМ

март 17, 2011

Категории

Шесттата по ред обука од проектот „Градиме партнерства“ на тема “Развивање на предлог проекти за финансирање од претпристапните фондови на ЕУ и програмите на заедницата” се одржа во Битола во периодот 16-18 март, 2011 година. Обуката беше наменета за претставниците од локалните самоуправи од општините во Пелагонискиот регион. Предавачи на оваа обука беа експертите г.Јуриј Кобал и г. Марио Вељковиќ.

Нив ги обезбеди Македонскиот Центар за Меѓународна Соработка. На првиот ден од обуката претставниците од локалните самоуправи се запознаа со методите на стратешко планирање во ЕУ, принципот Intelligent regions, и SWOT анализата. На вториот ден беше изработена мапа на сите stakeholders и донесувачи на одлуки во регионот, и пристапот на Логичка рамка. Исто така, со работа во групи беа подготвени апликации за предлог проекти. На третиот ден од обуката подготвените предлог проекти беа евалуирани и технички анализирани. За времетраењето на обуката имаше активна и партиципативна работна атмосфера, беа поставувани многу прашања, имаше многу продуктивни дискусии, солидни презентации на работите во групи и целосно сериозен однос кон обуката. Очекувани резултати од обуката се надградени капацитети на локалните самоуправи при подготовка на апликации за предлог проекти финансирани од претпристапните фондови на ЕУ и програмите на заедницата.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy