Skip to content

Во рамките на проектот “Градиме партнерства” реализиран од ЦРППР се одржа втората обука на тема: „Правни и организациски аспекти на Јавно-приватно партнерство (ЈПП)“

ДАТУМ

декември 16, 2010

Категории

Во рамките на проектот “Градиме партнерства” реализиран од Центарот за развој на Пелагонискиот плански  регион се одржа втората обука на тема: „Правни и организациски аспекти на Јавно-приватно партнерство (ЈПП)“.

Присутните претставници од администрацијата на 9-те општини во Пелагонискиот регион, и шеесетина претставници од бизнис секторот  ги поздрави Градоначалникот на општина Битола г-дин Владимир Талески  при што го нагласи значењето на ЈПП за развојот на општините и регионот.

Во обраќањето на директорот на Центарот за развој на пелагонискиот регион г-ѓа Емилиа Ѓероска  беше истакнато дека иако  ЈПП  е новина за локалната самоуправа и за бизнис секторот ЈПП се применува многу во Европа и Балканот. Отаму истакна таа “ние како центар сакаме да го поддржиме ЈПП со овој тип на активности и обуки бидејќи сметаме дека ќе придонесе за економски развој на Пелагонискиот регион”.
Учесниците кои беа присутни на оваа обука имаа можост да се запознаат со правната рамка, македонското и европското законодавство, како и со основните модели на јавно-приватно партнерство”.

Посебен интерес кај слушателите предизвика делот посветен на потребната документација за реализација на овој тип партнерства, како и тендерската постапка за склучување договор за јавно-приватно партнерство.

Проектот финансиски е поддржан од Министерството за локална самоуправа преку Биро за Регионален развој.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy