Skip to content

Bо Битола се одржа промотивна конференција „Градиме партнерства“

ДАТУМ

октомври 5, 2010

Категории

Bо Битола се одржа промотивна конференција „Градиме партнерства“ со која официјално отпочна реализацијата на проектот „Институционална надградба за координација и поддршка на бизнис активностите во Пелагонискиот плански регион“. На  конференцијата присуствуваа Директорот на Бирото за регионален развој г-дин Џемаил Елмази, Градоначалниците од 9 – те општини во Пелагонискиот плански регион, преставници на бизнис секторот и граѓанските организации.

„Очекуваме интезивирање на активностите, посебно во патната инфраструктура, водовод, канализација и други проекти, и за сите општини“- посочи г-дин Џемаил Елмази, директор на Бирото за регионален развој.

Градоначалникот на општина Прилеп г-дин Марјан Ристески истакна дека со  овој проект ќе овозможи подобра економска перспектива за овој регион, а со предвидените обуки за бизнис секторот и општинската администрација ќе се зголемат капацитетите на човечките ресурси за странски инвестиции.

Ќе овозможиме директно инвестирање во нашите знаења, капацитети и вештини на три теми, односно како до подобар проект и негово финансирање, како да функционира јавно-приватното партнерство  и како да ја промовираме бизнис климата во овој регион за што ќе издадеме посебен бизнис каталог, веб страна и софтвер со кој ќе се обработуваат бизнис податоците  истакна на денешната промоција на проектот раководителот на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион г-ѓа Емилиа Ѓероска.

За првите активности во проектот говореа Александар Кржаловски, извршен директор на МЦМС, Херман Снелдер, експерт од Холандија и Лазар Неданоски, консултант за локален економски развој.

Проектот е дел од Програмата за развој на Пелагонискиот регион 2010-2015 а се реализира со финансиска поддршка на Министерството за локална самоуправа на Република Македонија преку Бирото за регионален развој.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy