Skip to content

На, 27 септември, ќе се одржи традиционалната манифестација “Преспански јаболкобер”

ДАТУМ

септември 27, 2010

Категории

На, 27 септември, ќе се одржи традиционалната манифестација “Преспански јаболкобер”, која се очекува да биде најмасовна досега. Манифестацијата ќе започне со откинување на првото јаболко во овошниот насад на Агроплод – Ресен.

Во рамките на програмата на Преспанскиот јаболкобер предвидена е и културно-уметничка програма со настапи на културно-уметнички друштва.Јаболковото производство во Преспа е присутно повеќе од 100 години. Со јаболкопроизводство се занимаваат околу 3000 домаќинства кои бројат околу 10-11 илјади членови. о вкупната македонска продукција Општина Ресен влегува со 65%. Под јаболкови насади засадени се 3200 хектари обработливо земјиште во општината.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy