Skip to content

Републичкиот фестивал на народни игри и песни „Илинденски денови“

ДАТУМ

август 2, 2010

Категории

Под покровителство на Собранието на Република Македонија, од 29 јули до 1 август 2010 година, во Битола, ќе се одржи по 40-ти јубилеен пат Републичкиот фестивал на народни игри и песни „Илинденски денови“.

Потпретседателот на Собранието на Република Македонија, госпоѓа Светлана Јакимовска официјално ќе го отвори фестивалот.
Фестивалот е единствена сцена во Македонија каде што се негува и презентира изворната народна традиција претставена преку народните ора, песни, обичаи, носии и е своевиден мост за поврзување на многувековната традиција со денешницата.
Во фестивалската програма ќе земат учество триесет до четириесет културни уметнички друштва, фолклорни групи и ансамбли од сите етно региони на Република Македонија, потоа групи на Македонците од соседните држави, како и групи на националностите кои што живеат во Македонија.

        Програма Фолклорен фестивал „Илинденски Денови“ Битола

29 јули 2010 (четврток)

18 часот
Дефиле – Со песни и игри низ битолските улици

20 часот – Ракометно игралиште
Прва фестивалска вечер – Традиционална музика и игра

Свечено отворање на фестивалот со орото КОМИТСКО во изведба на КУД ИЛИНДЕН од Битола

1.Русалиска фолклорна група – РУСАЛИИ – с.Секирник
2.ФА – Гајда – с.Ињево
3.КУД Панче Пешев – Куманово
4.КУД Копачка – с.Габрово,Делчево
5.АФ Гоце Делчев – Битола
6.КУД Каршијака – Скопје
7.Клуб Леб и Вино – Сандански, Бугарија
8.ДМБУЦ Илија Николовски Луј – Скопје,насока за традиционална музика и игра
9.Пневматикос Морфотикос силогос Мелитис – Мелити, Грција

30 јули 2010 (петок) 20 часот – ракометно игралиште
Втора фестивалска вечер – Традиционална музика и игра

1.КУД Весели пензионери – Пробиштип
2.КУД Јанко Глигоров – Свети николе
3.ФА Цветови – с.Дедино
4.КУД Ѓоко Симоновски – Куманово
5.КУД Бисер – Кичево
6.КУД Ацо Караманов – Радовиш
7.КУД Љупчо Сантов – с.Оризари, Кочани
8.КУД 7-ми Септември – Македонски Брод
9.КУД Славонац – Форкушевци, Хрватска

31 јули 2010 (сабота) 20 часот, ракометно игралиште
Трета фестивалска вечер- интернационална вечер

1.МКД Свети Кирил и Методиј – Крањ, Словенија
2.ХКУД Бели Манастир – Бели Манастир, Хрватска
3.АФГ Кардечлик – Ресен
4.Ансамбл Рушид Шакир – Куманово
5.КУД Коста Абрашевиќ – Бачка Паланка, Србија
6.ФА Битола – Битола
7.КУД Младост – Самобор, Хрватска
8.КУД Стублине – Стублине, Србија
9.КУД Илинден – Битола

01 август 2010 ( недела) 20 часот Пацио на Завод и Музеј Битола
Четврта фестивалска вечер – Вечер на староградски групи и ансамбли

1.СГ Сирма Војвода – Битола
2.КУД Пере Тошев – Прилеп
3.ВИА Распеани гевгеличани – Гевгелија
4.КУД Пензионер – Прилеп
5.ВИА Распеани велешани – Велес
6.ЗКУ Свети Ѓорѓи Кратовски – Кратово
7.КУД Дримкол – Вевчани
8.МБУЦ Илија николовски Луј – Скопје

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy